Анкета: Мнозинство демонстранти во Хонг Конг се млади и школувани

Мнозинство демонстранти во Хонг Конг се универзитетски образовани, речиси половина се во своите дваесетти години и скоро сите ја мразат полицијата, според академско истражување што фрла ново светло на движењето..

Демонстрациите во Хонг Конг се одржуваат веќе 10 недели.

Протестите што започнаа по нацрт-законот, со кој се дозволува екстрадиција во континентална Кина, влегоа во поширок обид да се смени сликата во демократски слободи.

Истражувачи од градски универзитети ги анкетирале учесниците на 12 протести – вклучувајќи масовни митинзи и демонстрации меѓу 9 јуни и 4 август и откриле дека 54 проценти биле машки, а 46 проценти се жени.

Севкупно, 77 отсто од 6.688 испитаници рекле дека имаат високо образование, и 21 отсто велат дека имаат средно образование.

Најмногу од нив се на возраст од 20-29 години – 49 отсто, наспроти 11 отсто под 20 и 19 отсто на возраст меѓу 30 и 39 години. Шеснаесет проценти имале 40 и повеќе години.

Точно половина (50 проценти) сметале дека се средна класа.

На прашањето зошто демонстрираат, 87 проценти рекле дека сакаат да се повлече нацрт-законот за екстрадиција, 95 проценти изразиле незадоволство од постапувањето на полицијата во протестите и 92 проценти повикуваат на формирање независна истражна комисија. Истражувањето е на државниот Универзитет во Хонг Конг, Универзитетот Ханг Сенг, Универзитет Лигнан и Баптистичкиот Универзитет во Хонг Конг.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top