Бизнисмени во Мелбурн тврдат дека проект за паркирање предизвикува „Катастрофални“ загуби

Група сопственици на мали бизниси во југо-источниот во Мелбурн спроведуваат класна акција против нивната општина, тврдејќи дека градењето на паркинзи предизвикува финансиски проблеми, брачни проблеми, па дури и проблеми со менталното здравје..

Советот на Стонингтон потроши повеќе од 60 милиони американски долари за претворање на паркингот во Прахран во градски плоштад со подземен паркинг и места за малопродажба.

Куварот Пјерик Бојер отвори кафе на местото на изградбата само неколку месеци откако започна изградбата во почетокот на 2018 година.

„Знаевме за работата и дека тоа ќе влијае на бизнисот“, рече Бојер.

Сепак, тој рече дека затворањето на патот од изградбата го надмина сето она што тој некогаш очекувал и дека бројот на клиентите се спуштил како што минувале месеците.

„Трговската размена значително се намали, приближно 20-25 проценти секоја недела. Понекогаш имавме еден или двајца луѓе на ручек“, рече Бојер.

До крајот на 2018 година, г. Бојер тврди дека плоштадот Като Стрит станал толку непривлечен за посетителите , што тој бил „на работ на банкрот“.

„Морав да ја продадам куќата и изгубив многу пари. Во последните две години, јас имав низок приход. Моравме да побараме помош од нашата фамилија“, рече тој.

Г-дин Бојер рече дека финансискиот стрес го претвори од нормално позитивно лице во некој што има „непроспиени ноќи“.

„Никогаш не сум го имал тоа во животот. Кога сте 45 години и ќе го сфатите ова се чуствувате ужасно. Тоа се непроспиени ноќи. Чувствувате дека ќе изгубите сè за кое што сте работеле 30 години."

Г-дин Бојер ја ликвидираше својата компанија, но повторно го отвори кафето во Прахран оваа година, откако доби финансиска поддршка од деловен партнер и сопственикот ја намали киријата.

„Ова беше со надеж дека плоштадот ќе се отвори наскоро. Но, тие продолжуваат да го одложуваат проектот и да вршат притисок“, рече тој.

Патологот Џеси Хибс рече дека проходот во неговиот бизнис се намалил дури 30% поради затворањето на улиците и градежништвото.

„Но, тоа не е ништо во споредба со оние бизниси што се намалени за 50, 60 и 70 проценти и има многу такви“, рече г-дин Хибс.

Искуството го остави поддијатарот толку налутен што минатиот месец реши да покрене тужба против Советот на Стонингтон за да побара обештетување на деловните загуби.

„Почнав да зборувам со локалните трговци и сфатив дека загубите се огромни, катастрофални, локализирани и можат ефикасно да се демонстрираат“, рече Хибс.

Околу 40 сопственици на локални деловни активности и локални жители се собраа да ги ислушаат од адвокатите кои бараат да го водат ова дело.

Адвокатот Рик Митри изјави дека групата имала случај за обештетување.

„Тоа не само што е можно, туку е неопходно“, рече тој.

Сепак, г-дин Митри рече дека за да успее правниот случај, групата треба да докаже дека колективно претрпела загуба од околу 50 милиони американски долари.

Во оваа фаза, г-дин Митри рече дека само околу 30 баратели изгледаат навистина сериозни во врска со поднесување на класна акција и, според таа стапка, ќе треба секој еден од нив да докажат загуби од преку 1,5 милиони американски долари.

Градоначалникот го брани „големиот проект“

Продавниците наведуваат дека не ги предупредил соодветно за влијанието на градежништвото и дека проектот ќе се соочи со одложувања.

Градоначалникот на Стонингтон Стив Стефанопулос ги оспори овие тврдења.

„Ние се консултиравме со нашите бизниси и трговците овде“, рече тој.

„Дури и пред да го започнеме проектот, трговците знаеја се за проектот, кога ќе започне и ќе заврши и работното време.

„Каде можевме, ние однапред ги информиравме трговците и сопствениците на бизнисите за затворање на патиштата“.

Сепак, тој призна дека проектот заостанува неколку месеци зад предвиденото, со завршениот градски плоштад што треба да се отвори до Божиќ.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top