Гугл тврди дека има „квантна превласт“ во компјутерите

Гугл тврди дека нивниот напреден компјутер за прв пат постигнал „квантна превласт“, ​​надминувајќи ги перформансите на конвенционалните уреди..

Sycamore квантниот процесор на технолошкиот гигант Гугл беше во можност да изврши специфична задача за 200 секунди за што на најдобрите светски суперкомпјутери би им требале 10,000 години.

Научниците со децении работат на квантни компјутери затоа што ветуваат многу поголеми брзини.

Резултатите се појавија во списанието Nature.

Кај класичните компјутери, единицата на информации се нарекува „бит“ и може да има вредност 1 или 0. Но, нејзиниот еквивалент во квантниот систем - квабит (квантен бит) - може да биде и 1 и 0 истовремено .

Овој феномен ја отвора можноста за повеќе пресметки да се вршат истовремено. Но, кубитите треба да се синхронизираат со употреба на квантен ефект познат како заплетканост, кој Алберт Ајнштајн го нарече „плашлива акција на растојание“.

Сепак, научниците се бореа да направат работни уреди со доволно кванти за да бидат конкурентни со конвенционалните типови компјутери.Sycamore содржи 54 кубити, иако еден од нив не работи, така што уредот функционира со 53 кубити.

Во нивниот труд во „Nature“, колегите на Џон Мартинис од Гугл му поставија на процесорот задача со земање примероци по случаен избор - каде се појавува збир на броеви по случајна распределба.

Сикамор успеа да ја заврши задачата за три минути и 20 секунди. Спротивно на тоа, истражувачите во својот труд тврдат дека на ,,Самит”, најдобриот суперкомпјутер на светот, ќе му бидат потребни 10.000 години за да ја заврши задачата.

Сепак, IBM, кој работи само на квантни компјутери, ги доведе во прашање некои бројки на Google.

„Ние тврдиме дека идеална симулација на истата задача може да се изврши на класичен систем за 2,5 дена и со далеку поголема верност“, велат истражувачите на ИБМ, Едвин Педно, Џон Ганелс и Џеј Гамбета во блог-постот.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top