Папата Франциск: Христијанството во Европа дојде од Македонија

Папата Франциск посвети цела проповед за Македонија, прикажувајќи ја како врата преку која дошло Христијанството во Европа..

На ауденцијата во четвртокот на 30 октомври 2019 година во Ватикан, Папата Франциск зборуваше за моќта на евенгелизацијата, опишувајќи го примерот со покрстувањето на Лидија од Македонија и мисијата на Апостол Павле. Опишувајќи го настанот, Папата потсети на неговата посета на Македонија и дека Македонците се многу горди на тоа.

Тоа јасно  го гледаме кога Апостол Павле, доаѓајќи од Троја имал едно видение. Некој Македонец го моли: „Прејди во Македонија и помогни ни“. Народот на Северна Македонија се гордее со тоа, многу се гордее со тоа дека го повикале Павле да им токму тој им во навести Исус Христос. Ми остана убаво сеќавање од тој добар народ кој многу добро ме прими: Нека ја чуваат оваа вера, која Павле им ја проповедаше. Апостолот без никакво колебање заминува во Македонија, уверен дека го испраќа самиот Бог и доаѓа во Филипи „римска колонија“, на Виа Игнација да го проповеда Евангелието. Павле овде се задржува неколку дена. Три настани кои ја карактеризираат неговата посета, 1 евангелизацијата и крштевањето на Лидија и нејзиното семејство.(…) Тука го имаме сведочењето за доаѓањето на Христијанството во Европа, тоа е почеток на процесот на инкултурација која трае и до денес. Тоа дојде од Македонија, рекол Папата на ауденицијата во Ватикан.

Познавачите на верските прилики велат дека оваа порака на Папата треба да се гледа и низ призмата на последните случувања на политички план со недобивањето датум за преговори за Македонија.

-Секоја проповед на Папата е порака, ништо не е случајно, ништо не е без цел. Ова е потсетување кон политичките лидери во Европа, дека Македонија е Европа и нејзиното место е во европското семејство, велат за религија.мк, познавачите на црковните прилики.

Погледнете го целото видео од ауденцијата и проповедта на Папата, преведено и на неколку светски јазици.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top