Сите Викториски возачки дозволи ќе бидат прикачени на нова национална база на податоци

Владата ветува дека деталите ќе бидат безбедни - но некои правни групи не се убедени..

Дозволите на сите возачи во Викторија ќе бидат поставени на национална база на податоци за препознавање на лицето за да се спречи кражба на идентитет.

Податоците од дозволите - вклучително и фотографијата, името, адресата, родот и датумот на раѓање на возачите - ќе бидат запишани во „National Driver Licence Facial Recognition Solution“.

Притисокот доаѓа од одделот за внатрешни работи на Питер Датон и е дел од националниот план да ги сподели деталите за австралискитае возачки дозволи со федералните власти и приватните компании за борба против измамата во идентитетот, организираниот криминал и активности поврзани со тероризам.

Само полицијата на Викторија и VicRoads ќе можат да пристапат до податоците во оваа фаза.

„Неодамна посочивме дека ќе преземеме податоци од националната база на податоци за идентификација што ја воспоставува федералната влада“, рече Викторискиот министер за финансии Тим Палас.

Извор: 9news


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top