Соопштение на СМК-Австралија, Светскиот Егејски Македонски Совет и Советот на Македонската Заедница за Мелбурн и Викторија

Соопштение до јавноста..

Грчката заедница во Мелбурн и грчката влада кои го финансираа Фестивалот на збратиманите градови Солун и Мелбурн, се виновни за културна злоупотреба со непризнаено и несоодветно усвојување на обичаи, музика и традиционални носии на македонскиот народ.

Фестивалот лабаво се маскира како прослава помеѓу збратимените градови Мелбурн и „Тесалоники“ именуван Солун на македонски јазик кој некогаш беше епицентарот на македонската историја, култура и македонската борба на револуционерите од Отоманската ера
Светски Македонски конгрес - Австралија Светски Егејски Македонски Совет и Советот на Македонската Заедница за Мелбурн и Викторија отворено го осудуваат фестивалот безобразен обид културен геноцид. Како продолжение на погрешниот, нерафиниран и илегален договор од Преспа, грчката влада ја користи секоја можност што ја има за да го командува зборот „Македонски“ во движење кое ја рефектира нејзината експанзионистичка агенда и злоупотребите на човековите права од почетокот и средината на 20 век.

Лидерите на грчката заедница во Мелбурн имаат одлучено дека најбрз и најлесен начин да ја заблудат Австралиската јавност за нивните акти на геноцид и територијални аквизиции е да се усвојат културните разлики меѓу Грците и етничките Македонци, како и

регионалните разлики или аномалии во грчката култура целосно и крајно навредувајќи ја Македонската Заедница во Австралија 

За разлика од културната размена, во која постои меѓусебна размена на култури, културната злоупотреба е дел од подлабоката игра на моќните во која се наоѓа доминантната грчка заедница сега барајќи сопственост на македонската култура. Македонците се малцинство во Грција кои имаат претрпено злоупотреби на човековите права, и биле систематски и историски угнетувани од грчката влада.

Освен тоа, владата во Атина и нивните приврзаници на грчката заедница лидери овде во Австралија успеале да го сторат тоа на начин што членовите на македонската заедница сметаат дека ова е многу непожелно и целосно навредливо. Традиционалните македонски песни се песни со стихови преведени на грчки јазик, традиционалните регионални македонски ора формално се отфрлаат како изрази на словенска култура се ребрендирани како грчка и „поранешно словенска“ музика која се свири над на грчките ора.

Оваа корумпирана верзија на македонското наследство се служи за неинформираните локални Грци и Австралиската јавност од рацете на атинската влада заради политички придобивки отколку како изразување или разбирање на вистинската македонска култура.

Терминот „Словенски“ традиционално се користи како навредлива референца во која се опишува негрчката култура од страна на грчката влада во обид да се направи разлика помеѓу културата на македонските народи од Република Македонија и онаа на Македонците кои потекнуваат од регионот на Македонија окупиран од Грција. Терминот е многу навредлив за Македонците заради неговите дивизивни конотации и историски неточности

МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ЕДЕН НАРОД БЕЗ ОГЛЕД НА ТОА ОД КОЈА СТРАНА НА ГРАНИЦАТА СЕ НАОЃААТ.

Светски македонски конгрес - Австралија, Светски егејски македонски совет и Советот на Македонската Заедница за Мелбурн и Викторија ја повикуваат австралиската грчка заедница да ја одбие оваа Македонска културна злоупотреба. Не само во интерес на престанокот на идни политички-засновани тензии во Австралија, но и стопирање на разредувањето на каков бил културен модел што грчката заедница го изградиле за себе во Австралија.

Бараме лидерите на грчката заедница да престанат со постојаната бесрамна дискриминација кон Македонскиот народ и да ги почитуваат човековите права на Македонците како суверен и независен парод во интерес на хармоничен соживот во Мултикултурна Австралија

Бараме австралиските политичари и Мултикултурната комисија на Викторија да ги почитуваат чувствителностите на македонската заедница околу овој проблем и да ја поддржува македонската заедница во заради на постојаното зголемување и распространето непочитување од влијателните личности во грчката заедница во Австралија.

Бараме австралиските политичари и Мултикултурната комисија на Викторија да го поддржат македонските културни фестивали и собири во заедницата со цел да се помогне во славењето на различностите на Австралија без страв или корист, да помогне да се отстрани стравот од постојана расна дискриминација што ја чувствува македонската заедница во рацете на перцепираното непознавање на политичкиот опортунизам и експедитивност.


Copyright 2019 Falanga Сите права се задржани.
Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Falanga.Scroll To Top